Με τον όρο Άγονη γραμμή (non profit line) χαρακτηρίζεται η δρομολογιακή εκείνη γραμμή πλοίου που δεν παρουσιάζει εμπορική ή επιβατική κίνηση με συνέπεια ούτε και επιχειρηματικό ενδιαφέρον εκ μέρους των πλοιοκτητών ή των εφοπλιστών.
Προκειμένου όμως στην Ελλάδα, να τύχουν της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης οι περιοχές αυτών των δρομολογιακών γραμμών, που κυρίως είναι νησιωτικές, αναγκάζεται το κράτος να επιδοτήσει τις γραμμές αυτές και να δρομολογήσει πλοία κατόπιν μειοδοτικού διαγωνισμού. Κατά τον Κ.Δ.Ν.Δ. τις άγονες γραμμές τις καθορίζει το Υπουργικό Συμβούλιο και αυτές διακρίνονται σε "κύριες", "ταχυδρομικές" και "τουριστικές".
Κύριες άγονες γραμμές σήμερα υφίστανται στις Κυκλάδες και στη Δωδεκάνησο.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ - ΝΕΤ: Σ΄ΑΓΑΠΩ ΜΑΜΑ… ΑΝΤΙΟ!
Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013
Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013
Ταξίμ Ζεϊμπέκικο-Μάρκος Βαμβακάρης
εκτέλεση:1937
Ίσως η εκπληκτικότερη δημιουργία του ρεμπέτικου, ή πάντως, μία από τις εκπληκτικότερες.
Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013
Το τουριστικό όραμα
Του Γιώργου Μαργαρίτη*
Μερικές δεκαετίες νωρίτερα ένα άλλο καθεστώς «εκτάκτων μέτρων», αυτό των συνταγματαρχών που προέκυψε από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, επιδόθηκε, στην πρώτη περίοδο της οικονομικής του πολιτικής, στην επιδίωξη μεγάλων επενδύσεων. Για να πετύχει μάλιστα τα επενδυτικά της οράματα η χούντα πρόσφερε –κυριολεκτικά– γην και ύδωρ στους διάφορους Ωνάσηδες, Νιάρχους, Ανδρεάδηδες, Λάτσηδες ή εμίρηδες των πετρελαιοπηγών. Οι «εθνοσωτήριες» επενδύσεις δεν ήρθαν και όσες τελικά υλοποιήθηκαν ήταν σπαράγματα σε σχέση με τα χουντικά οράματα και τις αναπτυξιακές ανάγκες του τόπου. Ετσι το μόνο οικονομικά «εθνοσωτήριο» που απέμεινε από την «εθνοσωτήριο» χούντα ήταν η μαζική εξαγωγή ανθρώπων, η μετανάστευση –στη Γερμανία ή στα καράβια– και φυσικά ο τουρισμός.
Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013
Κύθηρα: Ταξίδι στο όνειρο...
Η φήμη τους φτάνει στα πέρατα του κόσμου. Κι όμως, τα Κύθηρα δεν ενέδωσαν ποτέ στις επιταγές του mainstream ούτε έγιναν καταφύγιο των διανοούμενων. Το Τσιρίγο, λένε, είναι ένας κόσμος από μόνος του.
Τα Κύθηρα δε θα γίνουν ποτέ “in”. Ήταν όμως από πάντα αθεράπευτα ρομαντικά. Φρόντισε γι'αυτό η φύση που τα προίκισε απλόχερα, οι Γάλλοι ρομαντικοί που τα ταύτισαν με το ταξίδι στο όνειρο αλλά και οι ίδιοι οι ντόπιοι που αντιστέκονται με πείσμα στις επιταγές του mainstream. Κάθε αναφορά σε αυτό το το νησί που μοιάζει να αιωρείται κάπου ανάμεσα στο Αιγαίο και το Ιόνιο, την Κρήτη και την Πελοπόννησο, πρέπει να απαραίτητα να συνοδεύεται από τη λέξη “ταξίδι”. Ένα ταξίδι όμως αλλιώτικο από τα άλλα.
Κι αυτό γιατί, πριν ξεκινήσουμε, θα πρέπει να κάνουμε μια συμφωνία: στα Κύθηρα θα ερωτευτούμε τις αντιφάσεις. Θα κάνουμε παρέα με τη μοναχικότητα, θα ψάχνουμε την ομορφιά πίσω από το άγριο τοπίο και θα αφουγκραζόμαστε την ησυχία. Τα Κύθηρα για να τα ερωτευτείς πρέπει να κάνεις υποχωρήσεις αλλά θα σου μείνουν πιστά για πάντα. Λένε πως τα Κύθηρα είναι σαν μια περιπέτεια που αν μπεις μέσα της, αξίζει να τη ζήσεις μέχρι το τέλος. Άλλοι επιμένουν πως είναι σαν κάδρο του περφεξιονιστή της εικόνας, Θόδωρου Αγγελόπουλου. Όλοι συμφωνούν, όμως, σε ένα πράγμα: πως εδώ έρχεσαι ψάχνοντας για προσωπικές ανακαλύψεις και κινδυνεύεις να μείνεις για πάντα χωρίς να ξέρεις τι είναι αυτό που σε κρατάει εδώ.
Συνοδοιπόροι σου ηλιοκαμένοι Ολλανδοί που γνωρίζουν σαν την παλάμη τους τα αμέτρητα μονοπάτια του νησιού, ερωτευμένα ζευγάρια που αναζητούν παραλίες κρυμμένες μέσα σε απόκρημνα βράχια, μακριά από την κατάρα της ρακέτας, Ελληνοαυστραλοί τρίτης γενιάς που επιστρέφουν στην πατρογονική γη για διακοπές ή μετανάστες που άφησαν την ξενιτιά και γύρισαν για πάντα στο νησί τους. Τα Κύθηρα δεν θα σε απογοητεύσουν ποτέ: μυστικοί καταρράκτες με νερά που μοιάζουν να πέφτουν από τον ουρανό, μεσαιωνικά κάστρα που κρέμονται από τα σύννεφα, γραφικά χωριά που αλλού θυμίζουν Κρήτη και αλλού Κυκλάδες, σμαραγδένια νερά και αρωματικές ντομάτες, παξιμάδια και αγριοκάτσικα που μετατρέπονται στο πιο γκουρμέ γεύμα της ζωής σου.
Ανακαλύψτε τις καλύτερες διευθύνσεις για διαμονή και φαγητό εδώ
credit photos @ www.visitkythera.gr
δείτε περισσότερα στο: http://www.arttravel.gr/index.php?category=8&article=4545&page=0#sthash.8wDmetVg.dpuf